Did You Know?
Got a tip? Let us know

HostGator Diwali Mega Offer 50% Flat Discount on all Hosting Plans - Grab it Now

10 Linux Interview Questions and Answers for Linux Beginners – Part 3

Download Your Free eBooks NOW - 10 Free Linux eBooks for Administrators
CW

Continuing the Interview Questions series, with a big thanks for the nice feedback on last two articles of this series, we are here presenting 10 questions again for interactive learning.

  1. 11 Basic Linux Interview Questions and Answers – Part 1
  2. 10 Basic Linux Interview Questions and Answers – Part II
Linux Interview Questions

Linux Interview Questions Part – 3

1. How will you add a new user (say, tux) to your system.?
  1. useradd command
  2. adduser command
  3. linuxconf command
  4. All of the above
  5. None of the above
Answer : All of the above commands i.e., useradd, adduser and linuxconf will add an user to the Linux system.
2. How many primary partition is possible on one drive?
  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 16
Answer : There are a maximum of ‘4‘ primary partition possible on a drive.
3. The default port for Apache/Http is?
  1. 8080
  2. 80
  3. 8443
  4. 91
  5. None of the above.
Answer : By default Apache/Http is configured on port 80.
4. What does GNU stand for?
  1. GNU’s not Unix
  2. General Unix
  3. General Noble Unix
  4. Greek Needed Unix
  5. None of the above
Answer : GNU stands for ‘GNU‘s not Unix‘.
5. You typed at shell prompt “mysql” and what you got in return was “can’t connect to local MySQL server through socket ‘/var/mysql/mysql.sock’”, what would you check first.
Answer : Seeing the error message, I will first check if mysql is running or not using commands service mysql status or service mysqld status. If mysql service is not running, starting of the service is required.

Note:The above error message can be the result of ill configured my.cnf or mysql user permission. If mysql service starting doesn’t help, you need to see into the above said issues.

6. How to Mount a windows ntfs partition on Linux?
Answer : First install ntfs­3g pack on the system using apt or yum tool and then use “mount sudo mount ­t ntfs­3g /dev/<Windows­partition>/<Mount­point>” command to mount Windows partition on Linux.
7. From the following which is not an RPM based OS.?
  1. RedHat Linux
  2. Centos
  3. Scientific Linux
  4. Debian
  5. Fedora
Answer : The ‘Debian‘ operating system is not an RPM based and all listed above are ‘RPM‘ based except Debian.
8. Which command can be used to rename a file in Linux.?
  1. mv
  2. ren
  3. rename
  4. change
  5. None of the Above
Answer : The mv command is used to rename a file in Linux. For example, mv /path_to_File/original_file_name.extension /Path_to_File/New_name.extension.
9. Which command is used to create and display file in Linux?
  1. ed
  2. vi
  3. cat
  4. nano
  5. None of the above
Answer : The ‘cat‘ command can be used to create and display file in Linux.
10. What layer protocol is responsible for user and the application program support such as passwords, resource sharing, file transfer and network management?
  1. Layer 4 protocols
  2. Layer 5 protocols
  3. Layer 6 protocols
  4. Layer 7 protocols
  5. None of the above
Answer : The ‘Layer 7 Protocol‘ is responsible for user and the application program support such as passwords, resource sharing, file transfer and network management.

That’s all for now. I will be writing on another useful topic soon, Till then stay tuned and connected to Tecmint. Don’t forget to provide us with your valuable comment.

I am a major in computer science, love to research nix. I love to write codes and scripts, review distros, experiment Foss Technologies, write technical articles, Hack, of course Ethically. I am working as System Administrator (nix) for a NGO.

Linux Services & Free WordPress Setup

Our post is simply ‘DIY’ aka ‘Do It Yourself, still you may find difficulties and want us to help you out. We offer wide range of Linux and Web Hosting Solutions at fair minimum rates. Please submit your orders by Clicking Here.

9 Responses

  1. Kalyan says:

    Hi Avishek,

    I have few questions which might be useful for me and others. If you can let me know your email address, I will forward you the questions.

    Thanks,
    Kalyan

  2. Kalyan says:

    BTW your posts are highly appreciated. You can even mail me @ kalyan.krothapalli@gmail.com so I can reply ASAP.

    Thanks,
    Kalyan

  3. champ007 says:

    Good one bro waiting for next article (NO.4)

    Doing a Good Job Bro, Your Articles are Really Helpfull to Me and Others

  4. sharique says:

    could you please upload the details questions about Load balancing ??

Leave a Reply

This work is licensed under a (cc) BY-NC | TecMint uses cookies. By using our services, you comply to use of our cookies. More info: Privacy Policy.
© 2012-2014 All Rights Reserved.