15 Interview Questions on Linux “ls” Command – Part 1

The listing command in UNIX and UNIX like operating System ‘ls‘ is one of the most basic and widely used utility in command-line. It is POSIX compliant utility available for GNU coreutils and BSD variants.

The ‘ls’ command can be used with a variety of options to get desired results. This article aims at deep insight of file listing command in Linux with relevant examples.

ls Command Questions

15 ls Command Questions

1. How will you List files from a directory?

Ans: The Linux file listing command ‘ls‘ comes to rescue here.

# ls
List Files in Linux

List Files

Alternatively, we can use ‘echo’ command to list files within a directory in association with wildcard (*).

# echo *
List All Files in Linux

List All Files

2. How will you list all the directories only using echo command?
# echo */
List All Directories in Linux

List All Directories

3. How will you list all the files within a directory including hidden files aka (.) dot files?

Ans: We need to use option ‘-a‘ (list hidden files) with command ‘ls‘.

# ls -a
List All Hidden Files in Linux

List All Hidden Files

4. How do you list all the files within a directory including hidden files, but do not list implied ‘.’ and ‘..’?

Ans: We need to use option ‘-A‘ (do not list implied . and ..) with command ‘ls‘.

# ls -A
Do Not List Implied

Do Not List Implied

5. How will you print the content of a directory in long format listing?

Ans: We need to use option ‘l‘ (long format) with command ‘ls‘.

# ls -l
List Files Long

List Files Long

In the above example, the output seems like.

drwxr-xr-x  5 avi tecmint      4096 Sep 30 11:31 Binary

Here, drwxr-xr-x is file permission for owner, group and world. Owner has Read(r), Write(w) and Execute(x) permission. The group to which this file belongs has Read(r) and Execute(x) permission but not Write(w) permission, same permission implies for the world that have access to this file.

  1. The Initial ‘d‘ means its a Directory.
  2. Number ‘5‘ represents Symbolic Link.
  3. The File Binary belongs to user avi and group tecmint.
  4. Sep 30 11:31 represents the date and time it was last modified.
6. You are supposed to print the content of directory in long format listing, showing hidden/dot files. How will you achieve this?

Ans: We need to use option ‘-a‘ (list hidden files) and ‘-l‘ (long listing) together with command ‘ls‘.

# ls -la
Print Content of Directory

Print Content of Directory

Alternatively We can use option ‘-A‘ and ‘-l‘ with ‘ls‘ command, if we do not want to list implied ‘.’ and ‘..’.

# ls -lA
7. How will you figure out the author of each file?

Ans: We need to use option ‘–author‘ along with option ‘-l‘ to print the author name of each file.

# ls --author -l
List Author Files

List Author Files

8. How will you print escape for non-graphic character?

Ans: We just need to use option ‘-b‘ to print escape for non-graphic character.

# ls -b
Print Escape Character

Print Escape Character

9. List the size of files and folders in desired scale format. How will you achieve this?

Ans: Here option ‘–block-size=scale‘ along with option ‘-l‘ needs to be used. We need to remove ‘scale’ in the example with the desired scale viz M, K, etc.

# ls --block-size=M -l
# ls --block-size=K -l
List File Scale Format

List File Scale Format

10. List the files within a directory, but don’t show the backup files, i.e., those files that end with ~.

Ans: Here option ‘-B‘ (do not list implied entries ending with ~) comes to rescue.

# ls -B
List File Without Backup

List File Without Backup

11. Sort all the files within a directory by name and show associated last modification information.

Ans: We need to use option ‘-c‘ and option ‘-l‘ with command ls to fulfil the need as suggested above.

# ls -cl
Sort Files in Linux

Sort Files

12. Sort all the files within a directory by modification time and show associated information.

Ans: We need to use three options together i.e., ‘-l‘, ‘-t‘ and ‘-c‘ with command ls to sort files by modification time, newest first.

# ls -ltc
Sort Files by Modification

Sort Files by Modification

13. How will you control the output of ‘ls’ command to be colorful or no-color?

Ans: We need to use option ‘–color=parameter‘. The parameter to be used with color option are ‘auto’, ‘always’ and ‘never’ which are self explanatory.

# ls --color=never
# ls --color=auto
# ls --color=always
ls Colorful Output

ls Colorful Output

14. You are supposed to list directory entries themselves, not their contents. What will you do?

Ans: Here the option ‘-d‘ comes handy.

# ls -d
List Directory Entries

List Directory Entries

15. Create an alias for long format listing “ls -l” as “ll” and output the result to a file and not standard output.

Ans: Here in the above scenario, we need to add alias to .bashrc file and then use redirect operator to write the output to file and not standard output. We will be using editor nano.

# ls -a
# nano .bashrc
# ll >> ll.txt
# nano ll.txt
Create Alias for ls command

Create Alias for ls command

That’s all for now. Don’t forget to provide us with your valuable feedback in the comments below. I’ll be here again with another interesting article soon. Till then stay tuned and connected.

Real Also:

  1. 10 ‘ls’ Command Interview Questions – Part 2
  2. 15 Basic ‘ls’ Commands in Linux

If You Appreciate What We Do Here On TecMint, You Should Consider:

TecMint is the fastest growing and most trusted community site for any kind of Linux Articles, Guides and Books on the web. Millions of people visit TecMint! to search or browse the thousands of published articles available FREELY to all.

If you like what you are reading, please consider buying us a coffee ( or 2 ) as a token of appreciation.

Support Us

We are thankful for your never ending support.

RedHat RHCE and RHCSA Certification Book
Linux Foundation LFCS and LFCE Certification Preparation Guide

You may also like...

25 Responses

  1. Rohit Dhyani says:

    Under Linux what simple thing can I do to make a file not appear in a standard ls directory listing

  2. naresh says:

    Super awesome interview questions and answers on Linux Commands.

  3. In-correct bit of information: on Question #5, the 2nd bullet point says that “Number ‘5‘ represents Symbolic Link.”

    (a) The numeric field(2) between permission & file owner is the LINK_COUNT, but only includes direct/hard links.

    (b) Symbolic links do NOT change/increment the link count for a regular file or directory.

    (c) Unix/Linux allows the same exact file to have multiple names.

    1. These are not copies of file, but exact same file can be called red and blue at the same time,
    2. and both names will be listed in directory ‘ls’ listing… the names can be in different DIRs also.

    (d) Link_Count shows count for “How Many simultaneous hard-link Names does this File HAVE?”

    1. You can also have “Symbolic or ‘soft’ links; but those are re-direction pointers and not counted the same.”

    (e) Rule: You are NOT allowed to add hard-links (extra names) for a Directory… just normal files and programs.

    (f) For a DIR, both the “dir-name” in parent dir, and the “.” dot-name in child dir are part of Link_Count,

    1. so Dirs have Link-Count 2 when created… All “normal files” have a Link_Count of 1 when created.

    (e) Link count on Dirs goes UP as sub-dirs are created, since “..” entry in sub-dirs is a link pointing to parent dir.

    (f) So… if you see a DIR with Link_Count above 2, you can subtract 2, and know number of child sub-dirs

    (g) Thus, in Question#2 above, the Link_Count=5 means that dir “Binary” contains three sub-dirs.

    1. but the Link_Count does not tell you if there are Symbolic_Links, as noted in the example answer.
  4. Asif Ali Rizvan says:

    show only files and not directories

    ls -F |grep -v ‘/’

  5. Anonymous Coward says:

    I do like the contents of the post, as I learned new things. But if a company was interviewing me from man pages, I’d run screaming and never look back, no matter how good the pay they’d offer. I do value my sanity, you know.

Got something to say? Join the discussion.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.